Daimler: Povečano zanimanje za električna vozila prinaša tveganja - E-vozila

Daimler: Povečano zanimanje za električna vozila prinaša tveganja

Po besedah lastnika Mercedes-Benza lahko preusmeritev iz dizel na električne avtomobile negativno vpliva na dobavitelje.

Vse od Volkswagnove afere z dizel motorji izpred treh let je avtomobilska industrija izpostavljena čedalje strožjim zahtevam in zakonskim ukrepom. Priljubljenost dizel avtomobilov pa močno upada, česar se zaveda tudi Daimler.


Da bi se izognili popolni prepovedi vozil na dizel pogon, se številna avtomobilska podjetja, med drugim tudi Daimler, preusmerjajo v razvoj električnih vozil ter obljubljajo nadgradnjo programske opreme trenutnih dizel avtomobilov, ki naj bi zmanjšala emisije izpušnih plinov.

Kaj to pomeni za podjetja?

Tovrstna sprememba pomeni nove zahteve za posamezne avtomobilske komponente. Tako neposredno vpliva na podjetja, ki jih proizvajajo. Pod vprašaj bodo postavljene predvsem obstoječe proizvodne kapacitete. Številni proizvajalci bodo prisiljeni v izgradnjo novih ter v opuščanje starih proizvodnih linij.

V primeru, da dobavitelji ne bodo zmogli pokriti svojih fiksnih stroškov, se lahko zgodi, da bodo zahtevali denarna nadomestila. Vlaganje v nove tehnologije bo finančno vplivalo tudi na izdelovalce avtomobilov. Po trditvah podjetja Daimler bo njihov dobiček za letošnje leto manjši prav zaradi razvoja električnih in avtonomnih vozil.

Vplivalo bo tudi na surovine

Zaradi spremenjenih zahtev avtomobilskih podjetij je smiselno pričakovati spremembe pri povpraševanju po posameznih surovinah oziroma materialih, kar bo vplivalo na njihovo proizvodnjo in vrednost.

Nadaljnje lahko na trg surovin neugodno vplivata politična kriza in splošna negotovost, ki bosta prinesli zastoje pri dobavi posameznih surovin ter velika nihanja v tržni ceni posameznih elementov. Dvig cen sicer ne bo možen v nedogled, saj je vrednost surovin omejena glede na obstoječo konkurenco.

Daimler se že pripravlja

Pri Mercedes-Benzu svoje proizvodne linije že nekaj časa pripravljajo na spremembe. Te med drugim vključujejo načrt za agresivno proizvodnjo električnih vozil v šestih tovarnah na treh različnih kontinentih ter izgradnjo več različnih modelov električnih vozil. Podjetje do leta 2022 za njihovo proizvodnjo namenilo do okoli 11 milijard dolarjev.

 

Viri: