Kaj bo električnim vozilom prineslo leto 2021? - E-vozila

Kaj bo električnim vozilom prineslo leto 2021?

Ob novem letu so na priznanem portalu električnih vozil Electrek.co zbrali napovedi, kaj bi lahko leto 2021 prineslo v svet električnih vozil.


Električni poltovornjaki

Ti niso povsod tako pomembni, toda v ZDA so poltovornjaki ključnega pomena pri pospeševanju sprejemanja električnih vozil.

Polovornjaki so največji segment osebnih vozil, in če se to ne spremeni, potrebujemo možnosti električnega prevzema, da dosežemo množično uporabo električnih vozil. Leto 2021 je tisto, za katerega bodo prišle prve možnosti električnih poltovornjakov.

Na tej točki so na Electreku prepričani, da bomo videli dobave Rivian R1T, vsaj nekaj Hummerjevih EV in morda nekaj Lordstown Endurance poltovornjakov.

Večja količina električnih avtomobilov

Medtem ko bo količina električnih tovornjakov v letu 2021 majhna, je več električnih vozil, ki jih bodo lansirali letos. Premium segment bo letos v veliki meri na električni pogon, saj bodo na trg prišli Audi Q4 e-tron, Mercedes-Benz EQA in BMW iNEXT.

Ko bo toliko odličnih električnih vozil začelo naseljevati premijske segmente, se bodo kupci premium električnih avtomobilov težko odločili za nakup bencinskega vozila.

V višjem premium segmentu se po nekaj zamudah začetek prodaje Lucid Air zdi letos soliden. Leta 2021 od njih na Electreku ne pričakujejo pomembnega obsega. Ko gre za cenejša vozila, Nissan končno sledi Leafu z električnim križancem Ariya, ki bi moral biti v dostojni količini.

Imamo tudi električna vozila, kot sta VW ID.4 in Mustang Mach-E, ki sta se tehnično začela razvijati leta 2020, v letu 2021 pa bosta dosegla vrhunec.

Če pa govorimo o količini, moramo leta 2021 govoriti o modelu Tesla Y.

Vozilo je bilo predstavljeno leta 2020, Tesla pa je z njim je dosegel obsežno proizvodnjo, ta pa se bo  v letu 2021 močno povečevala.

Ne pozabimo, Tesla namerava leta 2021 začeti proizvajati model Y še v treh tovarnah (Gigafactory Berlin, Gigafactory Shanghai in Gigafactory Texas), zaradi česar bo model Y leta 2021 izdelan v štirih različnih tovarnah na treh različnih celinah.

Stroški in zmogljivost baterije

Na Electreku so prepričani, da se bo v letu 2021 nadaljeval trend zmanjševanja stroškov baterij električnih vozil in izboljšanja zmogljivosti.

S tem bodo električna vozila ne samo cenejša glede na skupne stroške lastništva, temveč bo tudi cena znamk bolj jasna za več ljudi v panogi, kar bi moralo pospešiti načrte elektrifikacije pri številnih avtomobilskih proizvajalcih, ki so na tem področju zaostajali.

Potrošniška miselnost o električnih vozilih

Pri Electreku že nekaj časa spodbujajo idejo, da bo pri razmišljanju kupcev avtomobilov pri električnih vozilih prišlo do velikega premika.

Pričakujejo, da do leta 2025 le nekaj novih kupcev avtomobilov ne bo videlo prednosti električnih vozil. Prav tako napovedujejo da bo majhen delež kupcev novih avtomobilov, ki ne bodo našli ustrezno električno vozilo glede na ceno.

Vir: Electrek.co