Jaguar Land Rover načrtuje nove električne crossoverje, J-Pace in Road Rover - E-vozila

Jaguar Land Rover načrtuje nove električne crossoverje, J-Pace in Road Rover

Lani junija je Jaguar Land Rover (JLR) dejal, da bo lansiral električno limuzino XJ z novo platformo, ki bi jo lahko uporabljali za druga vozila.

Po poročilu britanskega podjetja Autocar bo zgodovinski obrat podjetja v gradu Bromwich proizvedel tudi dva nova električna križanca – Jaguar J-Pace in model Land Rover, imenovan “Road Rover.”


Oba nova modela JLR bosta v prodaji predvidoma konec leta 2021. Obe vozili bosta zgrajeni na novi platformi MLA (Modular Longitudinal Architecture).

JLR vlaga 1 milijardo funtov za pretvorbo svojih obratov Castle Bromwich in Solihull za proizvodnjo avtomobilov MLA. Od lanskega leta obstajajo namigi, da se bo Jaguar I-Pace sčasoma preselil na platformo MLA, verjetno, ko bo ustvarjena različica druge generacije. O vozilih, zgrajenih na platformi MLA, naj bi uporabljali baterijo 90,2 kWh.

J-Pace bo velik in luksuzen električni SUV, sorodnik limuzine XJ. Medtem bo znamka Range Rover dobila tudi električno vozilo. Trenutno se imenuje “Road Rover”, čeprav se to misli kot vzdevek in ne njegova uradna značka.

Platforma MLA ni izključno čisto električna. Tako kot BMW-jeva prilagodljiva proizvodna strategija bo tudi JLR uporabila MLA za izdelavo običajnih vozil z notranjim zgorevanjem (morda z nekaterimi blagimi hibridnimi različicami), priključne hibride in električna vozila z akumulatorji. Podjetje bi se lahko namenilo Castle Bromwichu ali Solihullu, da se osredotoči na nekatere, vendar ne na vse električne pogone.

V skladu s strogimi evropskimi predpisi o CO2 bo britanski proizvajalec avtomobilov verjetno ponudil večino svojih modelov Range Rover in Range Rover Sport kot priključne hibride.

Pogodbena proizvajalka Magna Steyr gradi sedanji I-Pace v Gradcu v Avstriji. Toda prihajajoča popolnoma električna limuzina XJ, ki bo predvidoma spomladi 2021, bo narejena v gradu Bromwich.

 

Vir: electrek.co