HYUNDAI izdelal vozilo, ki se polni s pomočjo sončne energije - E-vozila

HYUNDAI izdelal vozilo, ki se polni s pomočjo sončne energije

Hyundai je predstavil svoje prvo vozilo s sistemom za polnjenje električnega motorja preko sončne strehe v želji, da se spopade s tesnobo voznikov v zvezi z dometom električnih vozil.

Prelomna tehnologija napaja električni motor avtomobila, izboljšuje učinkovitost porabe goriva in zmanjšuje izpuste CO2.


Hyundai, ki bo opremljen z okolju prijaznim sistemom, bo nov model Sonata. Slaba novica je, da Hyundai trenutno ne načrtuje prodaje tega modela na evropskem trgu, a v prihodnjih letih južnokorejsko podjetje pravi, da bo tehnologijo razširilo tudi na druga vozila v svoji ponudbi.

Sončni sistem vključuje strukturo silikonskih sončnih panelov, ki so nameščeni na strehi avtomobila. Hyundai je sposoben polnjenja tudi med vožnjo, saj lahko tehnologija napolni 30-60% baterije na dan. Povedano drugače: šest ur vsakodnevnega polnjenja lahko letno poveča razdaljo potovanja za dodatnih 1300 km.

“Tehnologija sončne strehe je dober primer, kako Hyundai Motor napreduje k temu, da postane čisti ponudnik mobilnosti,” je dejal Heui Won Yang iz skupine Hyundai Motor Group.
“Prizadevamo si, da bi tehnologijo razširili ne samo na naše okolju prijazne linije vozil ampak tudi na vozila z motorji z notranjim zgorevanjem.”

Sistem je sestavljen iz sončne plošče in krmilnika. Električna energija se proizvaja, ko sončna energija aktivira površino sončne plošče, ki to energijo pretvori s pomočjo fotonov svetlobe. Tako nastanejo pari elektronov-lukenj v silikonskih celicah, ki ustvarjajo sončno elektriko.

Električna energija iz tega postopka se pretvori v standardno napetost preko krmilnika, in ga nato shrani v baterijo.

 

 

Vir: readcars.co