Električno letalo H55 konča prvi električni let - E-vozila

Električno letalo H55 konča prvi električni let

H55, eden izmed letalskih projektov Solar Impulse, je povedal, da je uspešno zaključil let z električnim dvosedežnim letalom, ki ga vidi kot “odskočno desko” za električna letala in razvoj letečih taksijev.

Bristell Energic z ničelnimi emisijijami uporablja električni pogonski sistem H55, čeprav je letalo zgradil BRM Aero. Letalo lahko ostane v zraku 90 minut. H55 je že prejel “precejšnje zanimanje” za letalske šole – lahko ponudi 45-60 minut letenja z zadostnimi rezervami za uporabo v tipičnem programu usposabljanja za letenje.


Energic uporablja dva akumulatorska paketa z močjo 50 kWh, ki ju lahko popolnoma napolni v eni uri. Lahko se povzpenja približno 270 metrov na minuto. H55 ocenjuje, da so stroški energije za eno uro letenja 8 evrov.

Solar Impulse je postal znan po svojih revolucionarnih, rekordnih poletih na sončni pogon, nekdanji CEO in pilot pri Solar Impulse, André Borschberg, pa si prizadeva, da bi ta ambicija postala bolj dostopna H55, ki jo nadzira kot soustanovitelj in izvršni predsednik. V izjavi o prvem poletu Bristell Energica je Borschberg dejal:

    ”Električni zračni promet bo globoko preoblikoval in izboljšal mobilnost v mestih. Električni pogon je omogočil razvoj dronov, enako bo naredil tudi za letalstvo. Bristell Energic je odskočna deska za razvoj takšnih novih letalskih prometnih rešitev, kjer bo izziv varnost in certificiranje. Z letenjem naših električnih letal in spremljanjem njihove učinkovitosti bo H55 še naprej zbiral podatke, ki so bistveni za razvoj VTOL-ov in letečih taksijev”.

H55 ni edino podjetje, ki se ukvarja s tem. Letos je prišlo do pravega razvoja električnih letov, saj so številni ponudniki letov naročali električne letala za uporabo v bližnji prihodnosti, vključno z BlackBird, Cape Air in Harbor Air.

Zdi se, da so cilji skupine H55 bolj usklajeni s tistimi, ki prodajajo letala šolam za letenje, kot so letalski prevozniki Aee Space (ki so prav tako prodajali letala Blackbirdu) in tisti, ki so vključeni v letalske taksije, kot je Lilium.

 

Vir: electrec.co