E-skuterji v Srbiji v porastu: 35.000 prodanih samo v Beogradu - E-vozila

E-skuterji v Srbiji v porastu: 35.000 prodanih samo v Beogradu

Zdi se, da so električni skuterji preplavili ulice v Srbiji. Samo v Beogradu je bilo v nekaj mesecih prodanih 35.000 e-skuterjev, je poročal javni servis RTS.

Po mnenju strokovnjakov, ki jih je radiotelevizija kontaktirala, okolju prijazen način prevoza ne bi smel biti prepovedan, vendar je treba uvesti pravila za uporabo e-skuterjev.


“Najprej moramo uvesti celovite predpise, s katerimi bomo jasno opredelili, kdo in pod katerimi pogoji lahko upravljajo električne skuterje, ter zahteve, ki jih morajo izpolnjevati e-skuterji,” je dejal Milan Vujanić iz Odbora za varnost prometa in dodal, da je ključno vprašanje urejeno, kje in ob katerem dnevu naj bodo e-skuterji dovoljeni.

Druga pomembna vprašanja vključujejo zaščitno opremo in signalizacijo. Po veljavnem zakonu morajo kolesarji nositi svetle jopiče in čelado, e-skuterji pa se lahko uporabljajo brez zaščitne opreme ali signalov,so zapisali..

Druga stvar, ki jo je treba urediti, je odgovorna stranka v nesrečah e-skuterjev in povrnitev škode.

Čeprav v Srbiji doslej ni bilo zabeleženih večjih nesreč e-skuterjev, je treba to obliko mikromobilnosti urediti, da se izboljša varnost tako uporabnikov e-skuterjev kot drugih udeležencev v prometu, pravijo strokovnjaki.

Novogoriška državljanka je vložila peticijo za spremembo zakona in prepoved vožnje mladoletnim, to pa je naredila zaradi slabe izkušnje, ki jo je imela med kolesarjenjem s hčerko, poroča N1.

V Srbiji trenutno ni omejitev, kdo lahko vozi električne skuterje, ki razvijejo hitrost od 15 do 40 km/h, in kje.

Številne evropske države so uvedle take omejitve. Pariz je na primer na svojih ulicah omejil število skuterjev. Belgija dovoljuje parkiranje e-skuterjev v strogo določenih prostorih, Nemčija in Nizozemska pa sta poostrila pravila o najvišji hitrosti in starosti.

Za urejanje zadeve se pripravljajo spremembe v srbskem prometnem zakonu, agencija za varnost cestnega prometa pa je napovedala začetek izvajanja za leto 2020. Za zdaj je agencija izdala določena priporočila, vključno s tem, da med vožnjo z električnim skuterjem ne prekoračite hitrosti hoje. na pločniku.

Hitrost nad 6 km / h je priporočljiva samo na namenskih kolesarskih stezah.

 

Vir: balkangreenenergynews.com