Bo Kitajska zgradila več tovarn Tesla? - E-vozila

Bo Kitajska zgradila več tovarn Tesla?

Predsednik uprave podjetja Tesla Elon Musk je namignil, da bo njegovo podjetje na Kitajskem zgradilo več tovarn, medtem ko se trenutna tovarna še gradi.

Cilj ameriške družbe je proizvesti pol milijona avtomobilov letno v novi tovarni v Šanghaju.


“Kitajska je geografsko zelo velika, zato je smiselno imeti tovarne v drugih delih Kitajske, da bi zmanjšali logistične stroške,” je dejal Musk na Teslinem letnem srečanju delničarjev v Mountain Viewu v Kaliforniji.

Toda podjetnik je dejal, da podjetje ne bo hitelo nobene prihodnje širitve. “Denarja ne smemo zapravljati prehitro, lahko ga zmanjka” je rekel Musk.

Kitajska je za Teslo drugi največji trg, tik za ZDA. Podjetje je prej napovedalo, da bo v tovarni v Šanghaju na leto proizvedlo pol milijona avtomobilov, kar je Musk povedal vlagateljem kot začasni cilj. Dejal je, da bi zmogljivost lahko dosegla 1 milijon avtomobilov na dolgi rok.

Z naložbo v vrednosti več kot 50 milijard juanov (7 milijard dolarjev) je tovarna podjetja Tesla največji tuji naložbeni projekt v proizvodnem sektorju Šanghaj, je zapisano v poročilu. Prejšnji mesec je podjetje začelo sprejemati naročila za drugo generacijo modela 3, ki bo zgrajena v Šanghaju.

Po podatkih The Verge je Tesla zabeležila skupni prihodek v višini 21,4 milijarde ameriških dolarjev – kar je rekord v podjetju – čeprav je še vedno beležil izgubo v višini milijardo dolarjev. Tesla zaostaja z Muskovim končnim ciljem, ustvariti celoletni dobiček.

Musk in finančni direktor Deepak Ahuja sta delničarjem povedala, da je bilo leto 2018 “ključno leto v zgodovini Tesle”.

 

Vir: asiatimes.com