Že poznate grelne nogavice? Uporaba in prednosti! - E-vozila

Že poznate grelne nogavice? Uporaba in prednosti!

Ne glede na to ali se podajate na pohod v mrzle gore ali na smučanje, bo od sedaj naprej lažje – predvsem pa topleje!


Sodobna smučarska oprema nam nudi že skoraj vse, kar si lahko zamislimo. Od popolne gorske opreme do smuči vseh vrst, oblačil, rokavic in nogavic. Za vse tiste, ki jim prsti v hladnih zimskih dneh zmrzujejo imamo rešitev.

Predstavljamo vam grelne nogavice, ki vas bodo grele od spodaj navzgor in poskrbele, da vaše aktivnosti pri nizkih temperaturah ne bodo več problem. Ravno nasprotno – z grelnimi nogavicami boste še bolj uživali in se v celoti lahko prepustili športu.

Kako delujejo grelne nogavice?

Baterijska oziroma grelna nogavica deluje tako, da ima vstavljeno baterijo za ponovno polnjenje, ki vodi električni tok skozi žico. Večina baterijskih vložkov v nogavicah je izredno tankih, tako da jih ne boste čutili.

Žica vas greje okoli stopal, prstov in na predelih, kjer teče žica. Ko je baterija vklopljena, elektrika segreje žico, ta pa segreje stopalo in prste. Če želimo biti bolj ekološki lahko izberemo nogavice, kjer se žica napolni preko adapterja oziroma uporabimo baterije za večkratno polnjenje.

Kaj je dobro vedeti pred nakupom?

Material

Najpogostejši materiali pri grelnih nogavicah so bombaž, Merino volna ali sintetična polimerska vlakna (kot je polipropilen, akril in poliester). Sintetična vlakna so izredno dobra, saj najbolje izkoristijo izolacijo in vas grejejo, tudi ko je zelo mraz.Po drugi strani pa je bombaž bolj primeren pri nezahtevnih pogojih in toplih dnevih.

Priporočljivo je, da pod ogrevanimi nogavicami, nosite tanke nogavice in s tem poskrbite da grelni elementi ne bodo v direktnem kontaktu z vašimi nogami. To dolgoročno ne vpliva dobro na vaše noge in lahko pride tudi do manjših opeklin.

Merino volna

Merina volna ima velik razpon termo regulacije, pozimi greje in poleti hladi. Ker je prijetna na otip in ne srbi, je zato bolj priporočljiva kot običajna volna. Tudi, če je mokra, vas volna greje.

Podjetje Boot Doc je vodilno podjetje v razvoju in prodaji grelnih sistemov. Njihove nogavice so narejene iz vrhunske Merino volne, najlona in lycre.

Sintetični materiali

Sintetični materiali so bolj trpežni od Merino volne in se hitreje sušijo. Ker pa sintetični materiali niso tako topli, vam priporočamo, da se raje odločite za volno – še posebej, če vas rado zebe.

So pa sintetični materiali cenejši in bolj dostopni ter imajo daljšo življenjsko dobo.

 

Življenjska doba baterije

Ker je življenjska doba odvisna od nastavljene temperature, baterija zdrži večinoma od 7 do 9 ur.. Če boste imeli grelne nogavice prižgane na najvišji temperaturi, vam bo baterija zdržala manj časa, kot če jih boste imeli na manjši temperaturi.

Grelne nogavice Boot Doc so sestavljene iz zelo lahke Li-ion baterije z 2200 mAh kapacitete, kar pomeni možnost uporabe do 18,5 ur. 

Ob pravilni uporabi bodo grelne nogavice zdržale vrsto let!

 

Pranje grelnih nogavic

Takšne nogavice morate prati ročno. Sicer lahko uporabljate pralni stroj, vendar se zna zgoditi, da poškodujete žice in elemente, ki oddajajo toploto. Prav tako za omenjene nogavice ne uporabljajte sušilca.

Oprijem nogavic

Nogavica se vam mora dobro prilegati tako pri prstih kot tudi na peti – med prsti ne sme biti gubic, sicer lahko pride do žuljev in odrgnin.

Nekatere nogavice so opremljene tudi z daljincem, da se ne potrebujete sklanjati za nastavitev temperature in to storite kar preko daljinca ali Bluetooth povezave. Če potrebujete različno temperaturo na desni ali levi nogi, si lahko v večini primerov toploto nastavljate glede na nogo.

Velikost nogavic

Tudi grelne nogavice dobite v različnih velikosti. Dražje in boljše grelne nogavice dobite v različnih velikostih, cenejše nogavice dobite le v eni velikosti. Univerzalna velikost je zato manj prilagodljiva in se ne bo lepo prilegala vašim nogam, kot tiste, ki jih dobite v vseh velikostih.

Povzetek

Ko boste šli v nakup grelnih nogavic je pomembno, da preverite predvsem:

  • material nogavic,
  • velikost nogavic,
  • življenjska doba baterije in način polnjenja,
  • odvajanje vlage in kompresija nogavic.

Glavne prednosti Boot Doc grelnih nogavic so predvsem:

  • hitro polnjenje baterije,
  • odlično odvajanje vlage,
  • majhna kompresija,
  • vsebujejo različne nivojev gretja.

 

Ne glede na letni čas, pogostost uporabe in material, predvsem je pomembno, da vam bodo nogavice udobne ter da se boste v njih dobro počutili. V Vita Trebnje ponujamo vrsto športnih izdelkov najvišje kakovosti, kamor spadajo tudi grelne nogavice znamke Boot Doc.