Preiskava Teslinega avtopilota - E-vozila

Preiskava Teslinega avtopilota

Ameriška vlada je zaradi poročil o številnih nesrečah sprožila uradno preiskavo Tesline funkcije avtopilota. Preiskuje se Teslin sistem za pomoč vozniku, znan kot avtopilot. Do preiskave je prišlo zaradi trkov med avtomobili Tesla z vključenim avtopilotom in parkiranimi intervencijskimi vozili.


Preiskava bo obsegala pregled 765.000 vozil, izdelanih od leta 2014. To pomeni, da bo preiskava zajela skoraj vse, kar je Tesla prodala v ZDA od začetka prodaje prvega modela (modeli Y, X, S in 3). V okviru preiskave je Nacionalna uprava za varnost v cestnem prometu ugotovila, da je v nesrečah ena oseba umrla, ranjenih pa je bilo 17 ljudi. Od leta 2018 je prišlo do 11 nesreč. Pri teh se je uporabljal avtopilot ali pa tempomat; večina izmed nesreč se je zgodila ponoči.

Ena izmed nesreč se je zgodila v bližini Los Angelesa. Avtomobil Tesla se je zaletel v gasilsko vozilo, ki je imelo prižgane utripajoče luči in je bilo parkirano na voznem pasu. Poleg te je prišlo do nesreč na še petih drugih lokacijah. Preiskava bo preučila okoliščine, v katerih so se te nesreče zgodile. S tem želijo preprečiti nastanek potencialnih podobnih incidentov. V primeru, da bodo našli neskladnost ali tveganje za varnost, bodo odločno ukrepali.

Zaradi preteklih incidentov je agencija že zavzela strožje stališče glede varnosti avtomatiziranih vozil. Junija so proizvajalcem takih avtomobilov naročili, naj poročajo o vseh nesrečah, kjer bodo udeležena delno ali popolno avtomatizirana vozila. Preiskava bi lahko povzročila odpoklic ali kakšno drugo resno dejanje.

 

 

Povzeto po UNILAD