Norveška revolucija električnih avtomobilov je na čelu najbogatejših - E-vozila

Norveška revolucija električnih avtomobilov je na čelu najbogatejših

OSLO – Prednosti lastništva električnega avtomobila na Norveškem, enem največjih svetovnih trgov električnih avtomobilov, večinoma uživajo najbogatejši.

To je razvidno iz študije, ki jo je v teh dneh objavila statistična družba Statistics Norway, in razkriva, da je verjetnost nakupa električnega avtomobila na Norveškem skoraj podvojena, če spadate med najbogatejši del prebivalstva.


V prvem polletju je bilo 45 odstotkov vseh prodanih avtomobilov na trgu električnih, kar je 31-odstotni delež v letu 2018, kažejo zadnji podatki, ki jih je objavil Norveški informacijski svet za cestni promet (OFV).

Prodaja se je povečala z uvedbo Tesla Model 3, ki je predstavljala 14 odstotkov vseh novih avtomobilov, registriranih v prvih šestih mesecih, so sporočili iz OFV.

Velik del uspeha prodaje električnih vozil na Norveškem je posledica velikodušnih davčnih olajšav in oprostitev različnih pristojbin. Povečanje prodaje električnih avtomobilov je celo povzročilo primanjkljaj avtomobilskih davkov v višini približno 3 milijarde kron (302 milijonov evrov) v letošnjem proračunu.

 

Vir: europe.autonews.com