NASA električni helikopter bo del odprave na Mars - E-vozila

NASA električni helikopter bo del odprave na Mars

NASINI električni roverji so že stari vesoljski mački, saj so bili del marsikatere odprave na tuje planete.

A na misiji Mars 2020, ki se bo odvila julija čez dve leti, površine planeta ne bodo raziskovala samo električna vozila, temveč se jim bo pridružil tudi avtonomni električni helikopter.


Električni helikopter v velikosti teniške žogice

Helikopter, ki ga razvijajo od avgusta 2013 v NASA laboratorijih JPL, je težak le 1,8 kg. Po velikosti je podoben teniški žogici. Plovilo napajajo Li-ionske baterije s solarnimi celicami, za zaščito pred nizkimi nočnimi temperaturami pa bo poskrbel vgrajen ogrevalni sistem. Helikopter poganja rotor z dvema elisama s hitrostjo 3000 rpm, kar je približno 10-krat hitreje kot helikopterji na Zemlji.

Gre sicer za eksperimentalni model, s katerim želijo v NASI dokazati, da je za letenje na drugih planetih moč uporabiti plovila, ki so težja od zraka. Helikopter mora biti sposoben delovati v precej ostrejših vremenskih razmerah in letenja pri nizki gostoti zraka. Marsova atmosfera predstavlja le okoli 1 % gostote Zemljine atmosfere. Na rdečem planetu se bo helikopter predvidoma preizkusil na 30 dnevnem testu v okviru petih poletov na čedalje večje razdalje.

Avtonomno delovanje

Helikopter bo na Mars poslan skupaj z roverjem 2020. Marsovsko vozilo bo odgovorno za geološke analize, iskanje znakov življenja in ocenjevanje morebitnih nevarnosti za astronavte. Helikopter bo ukaze prejemal od roverja, vendar pa bo plovilo popolnoma avtonomno, saj zaradi oddaljenosti Zemlje in posledičnega zamika v upravljanju ročno vodenje helikopterja ni mogoče.

Poskus veliko obeta, a ni brez tveganj. V kolikor se bo helikopter na testih dobro odrezal, lahko pričakujemo, da bodo plovila postala nepogrešljiv pripomoček številnih raziskav vesolja.

Viri: