Hyundai želi postati najboljši evropski proizvajalec EV - E-vozila

Hyundai želi postati najboljši evropski proizvajalec EV

Hyundai želi biti največji proizvajalec električnih avtomobilov v Evropi letos, ko je v češki republiki predstavil električno različico Kona.

Hyundai bo marca začel proizvodnjo Kona Electric v tovarni 380 km vzhodno od Prage, Nosovice, je družba sporočila v sporočilu za javnost v četrtek.


Bencinsko, bencinsko-električni hibrid in dizelske različice majhnega SUV-ja bodo še naprej uvažali v Evropo iz Koreje.

Proizvajalec avtomobilov bo povečal tudi dobavo Kona Electric iz Evrope iz njene tovarne Ulsan v Južni Koreji.

Podjetje bo potrojilo razpoložljivost svojega Kona Electric za kupce v Evropi in drastično skrajšal dobavne roke, je dejal Hyundai.

“Od prodaje v letu 2018 je povpraševanje po Kona Electric preseglo pričakovanja, povečana zmogljivost pa naj bi sledila naraščajočemu povpraševanju,” so dejali pri podjetju Hyundai.

Dejali so tudi, da bo letos evropskim kupcem zagotovil več kot 80.000 enot vozil z ničelnami emisijami, vključno z avtomobili Kona Electric, Ioniq Electric in avtomobilom z gorivnimi celicami Nexo.

Več kot 60.000 teh vozil bi lahko bilo Kona Electric, je dejal Hyundai.

“S tem razvojem se pričakuje, da bo Hyundai leta 2020 postal največji ponudnik vozil brez emisij v Evropi,” so sporočili iz podjetja.

Hyundai bo najverjetneje nabavil baterije za Kona Electric v Evropi, napoved pa bo predvidoma v naslednjih tednih. Korejski proizvajalci baterij LG Chem in SK Innovation imajo tovarne v Evropi – na Poljskem oziroma Madžarskem.

Kona je Hyundaieva druga uspešnica v Evropi po kompaktnem SUV-ju Tucson. Evropska prodaja Kone se je lani povečala za 61 odstotkov na 107.409, trdijo tržni raziskovalci JATO Dynamics. Hyundai je dejal, da ta številka vključuje več kot 20.000 enot Kona Electric.

Tovarna Nosovice gradi serijo kompaktnih avtomobilov i30 in Tucson. Po podatkih Hyundaia ima tovarna proizvodnjo 1.500 enot na dan. Avtomobilski proizvajalec je lani v tovarni končal proizvodnjo majhnega enoprostorca ix20.

 

Vir: europe.autonews.com