Danska zahteva prepoved vseh dizelskih in bencinskih vozil v EU do leta 2040 - E-vozila

Danska zahteva prepoved vseh dizelskih in bencinskih vozil v EU do leta 2040

Danska, ki jo je podprlo 10 drugih držav Evropske unije, je v petek pozvala k prepovedi dizelskih in bencinskih avtomobilov v območju EU do leta 2040 zaradi boja proti podnebnim spremembam.

Danska je podala predlog na zasedanju okoljskih ministrov EU v Luksemburgu.


EU želi do leta 2030 zmanjšati izpust škodljivih emisij za 40 odstotkov, medtem ko jih hoče EU Komisija zmanjšati na nič, do leta 2050, da bi pomagala ustaviti globalno segrevanje.

“Moramo priznati, da se nam nekoliko mudi,” je po srečanju povedal danski minister za podnebne in energetske razmere Dan Jorgensen.

Povedal je, da bo prepoved dizelskih in bencinskih avtomobilov, ustvarilo dodaten pritisk na Komisijo, da bo v prihodnjih dveh desetletjih v EU predlagala postopno opustitev vozil na fosilna goriva.

Danska je polnila naslove časopisov oktobra 2018, ko je njena vlada napovedala, da bo prepovedala prodajo vseh avtomobilov na fosilna goriva do leta 2030, vendar je pozneje to idejo zavrgla, ker bi s tem kršila pravila EU.

Jorgensen je dejal, da če se EU ne bi strinjala s prepovedjo za celotno unijo, bi bilo dobro, če bi posamezne države lahko same ustvarile takšen ukrep.

“Načrt A bi bil, da se ustvari evropska prepoved,” je dejal.

Litva, Latvija, Slovenija, Bolgarija in številne druge države pa so predlagale, da je treba narediti več za zaustavitev “uhajanja ogljika” pri prodaji rabljenih avtomobilov iz zahodne Evrope v vzhodno regijo.

Jorgensen je dejal, da je pomembno, da se proizvajalcem avtomobilov sporočijo dolgoročne usmeritve EU in da je naslednji korak Danske ustanovitev zavezništva z 10 državami članicami, ki podpirajo njegov predlog.

“Potem mislim, da bodo sledili še drugi,” je dejal.
Vir: REUTERS/Fabian Bimmer

 

Vir: euronews.com